Záhradkári z Nitrianskeho Hrádku a Kostolného Seku vsadili na bio plodiny

Spojil ich náučný vzorový sad

V sobotu 17. februára sa krátko pred 14. hodinou  v Šuranoch rozpršalo. Ale keď naslovovzatý odborník na rez stromkov Jakub Mankovecký z nitrianskej Slovenskej poľnohospodárskej univerzity zobral do rúk záhradné nožnice a chystal sa vari štyrom desiatkam záujemcov ukázať, ako mladý stromček múdro rezať a strihať, vyčasilo sa. Dlho  pripravované užitočné podujatie Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov (ZO SZZ) v Nitrianskom Hrádku, na ktorom sa zúčastnil aj primátor Šurian Marcel Filaga, prinieslo odpovede na mnohé otázky skúseným aj začínajúcim pestovateľom. Konalo sa v priestore za miestnym kultúrnym domom, ktorý ZO SZZ dostala od mesta Šurian do desaťročného prenájmu. Veľkú plochu záhrady i dvora si záhradkári svojpomocne upravili a vypiplali do súčasnej podoby, aby tam mohli začať so zaujímavým projektom: náučným vzorovým sadom. Ako povedal predseda  základnej organizácie Dušan Filaga, v tomto jedinečnom sade sa od všetkých vysadených stromkov a kríkov očakáva úroda v bio kvalite. Preto je potrebné naučiť sa, ako ich pestovať a ošetrovať. Peter Malík, predseda Mestskej organizácie SZZ v Šuranoch poznamenal, že registrujú 105 členov a sú radi, ak sa o pestovateľské aktivity zaujímajú aj mladí. A hneď aj dodal, že práve tieto dni sú  vhodné na rez stromkov a ich ošetrenie proti hubovým chorobám. Toto obdobie praje aj výsadbe mrkvy, petržlenu, cibule, jarného cesnaku či reďkovky.

Praktickej ukážky rezu stromov v Nitrianskom Hrádku sa zúčastnila aj Emília Košíková, predsedníčka Okresného výboru SZZ. Na podujatí nechýbal ani Peter Zajíček z Kostolného Seku, ktorého mestské noviny DOBRÝ DEŇ, ŠURANY zastihli týždeň predtým v záhrade Denného centra seniorov v Kostolnom Seku, kde si šikovní pestovatelia založili podľa vzoru z Nitrianskeho Hrádku podobný vzorový sad. „Máme tu vysadené jablone, hrušky, marhule, broskyne, čučoriedky aj ríbezle,“ vymenúval Peter Zajíček. „Bude to také metodické centrum, návod pre začiatočníkov, ako strihať stromky i kríky, ako ich ošetrovať.“  Jedným dychom dodal, že v Kostolnom Seku výborne spolupracujú seniori aj záhradkári. Spoločne sa o starajú o priestory seniorského denného centra  a spoločne ho aj užívajú. Dielom členov oboch organizácií sú popri sade aj skladové priestory, na ktoré materiál dodalo mesto Šurany.

Vraví sa: ako zaseješ, tak aj zožneš. Svedomitá príprava záhradkárov z Nitrianskeho Hrádku a Kostolného Seku napovedá, že úroda bude bohatá a zdravá.

                                                                                                                       (op)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Zber komunálneho a separovaného odpadu od 1.1.2024

Informácia pre občanov o zmene zberu komunálneho a separovaného odpadu v meste Šurany

Rýchle oznamy

wdt_ID Pridané Oznam

Zoznam daňových dlžníkov

Prístroj na záchranu ľudského života

Bezplatné poradensko-psychologické služby

Pomoc obetiam trestných činov

Ukrajina - informácie

Účasť mesta Šurany na projekte SAPIENTIA VERO HONOREM

Odkaz primátorovi

Vedeli ste, že cez novú webovú stránku môžete poslať podnet, otázku či odkaz priamo primátorovi mesta ? Využite priamu komunikáciu s mestom. Môžete poslať správu priamo z webu cez náš kontaktný formulár.

Virtuálne prehliadky v Google mapách

Prebytky občanov miest a obcí Slovenska

Archív videí zo zasadnutí MsZ