Šurianske fašiangy – pocta tým najlepším tradíciám

Ako dobre si z detstva pamätáme chlieb s domácou masťou a cibuľou! A ako úžasne voňajú nadýchané šišky s lekvárom! Tak tieto tradičné pochúťky nechýbali na veselom fašiangovom posedení Šurancov v spoločenskej hale v utorok 13. februára, keď obdobie radosti a veselosti vrcholilo pred dnešnou Popolcovou stredou. Vôňa cibule bola hneď pri vchode do sály neomylným kompasom k očakávaniam príjemného  večera a vznášala sa v nej po celý čas podvečernej spontánnej oslavy.

„Tradície sú tu preto, aby sme nezabudli na to najlepšie, čo nám zanechali naši predkovia. A fašiangové obdobie, ten magický čas od Troch kráľov po Popolcovú stredu, patrí k najobľúbenejším zvykom, ktoré sa vôbec do súčasnosti zachovali. A treba zdôrazniť, že naši dávni predkovia si toto obdobie pripomínali veľmi podobne ako my dnes. Veselosťou, niekedy až bujarou zábavou, radosťou z nadchádzajúcej jari, tradičnými jedlami a veľkým  gurmánstvom,“ privítal účastníkov fašiangového stretnutia primátor Šurian Marcel Filaga.

Potom sa už slova ujal riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Šuranoch Miroslav Eliáš v tradičnom kroji, ktorý ohlásil hodnotné vystúpenie mužskej hudobnej skupiny Váraďani. A tí nezostali nič dlžní svojej povesti. V sále zazneli typické fašiangové piesne (…už sa fašiang kráti,/ už sa nenavráti,/ staré dievky plačú,/ že sa nevyskáču…) a tanečníkov na parket zavolal aj Krčmárik maličký či ďalšie obľúbené skladby. V skvelej atmosfére pokračovala aj hudobná skupina  Duo VIVO, a tak sa všetky atribúty šurianskych fašiangov vrchovato naplnili. Veselý večer si užívali aj zástupkyňa primátora Šurian Miroslava Zahoráková a poslanci mestského zastupiteľstva Alžbeta Danielová a Marcel Rosina.

„Mesto Šurany  a mestské kultúrne stredisko pre vás pripravili toto fašiangové posedenie, aby sme  po Popolcovej strede všetci nastúpili do obdobia pôstu posilnení dobrou náladou, veselo a s úsmevom na perách. Veď život je aj o radosti, nielen o problémoch,“ poznamenal primátor. A mal pravdu. Veď po práci je čas aj na zábavu.

                                                                   (op)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Zber komunálneho a separovaného odpadu od 1.1.2024

Informácia pre občanov o zmene zberu komunálneho a separovaného odpadu v meste Šurany

Rýchle oznamy

wdt_ID Pridané Oznam

Zoznam daňových dlžníkov

Prístroj na záchranu ľudského života

Bezplatné poradensko-psychologické služby

Pomoc obetiam trestných činov

Ukrajina - informácie

Účasť mesta Šurany na projekte SAPIENTIA VERO HONOREM

Odkaz primátorovi

Vedeli ste, že cez novú webovú stránku môžete poslať podnet, otázku či odkaz priamo primátorovi mesta ? Využite priamu komunikáciu s mestom. Môžete poslať správu priamo z webu cez náš kontaktný formulár.

Virtuálne prehliadky v Google mapách

Prebytky občanov miest a obcí Slovenska

Archív videí zo zasadnutí MsZ