Pietna spomienka na výbuch a požiar obilného mlyna v Šuranoch pred 35 rokmi

Pietna spomienka na výbuch a požiar obilného mlyna v Šuranoch pred 35 rokmi

Mesto Šurany si v stredu 21. februára 2024  pietnym aktom  pripomenulo 35. výročie tragickej udalosti: výbuch a požiar päťposchodového objektu obilného mlyna v šurianskom cukrovare si v  roku 1989 vyžiadali 8 ľudských životov. Predstavitelia mesta Šurian, členovia rodín pozostalých, bývalí zamestnanci, ale aj žiaci Gymnázia v Šuranoch a Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Šuranoch sa zišli na mieste smutnej udalosti, aby si pri pamätníku obetí uctili ich pamiatku.

Prítomným sa prihovorila Miroslava Zahoráková, zástupkyňa primátora mesta Šurian,  ktorá priblížila nešťastné historické udalosti z 21. februára 1989.

Čo sa vlastne stalo? Príčinou výbuchu na treťom poschodí mlyna bola sústredená zmes múčneho alebo obilného prachu, ktorý je s optimálnou zmesou kyslíka  výbušný a horľavý. Príčiny výbuchu skúmala a vyšetrovala osobitná komisia, ale aj experti, prizvaní boli odborníci na výbušnosť z Výskumného ústavu uhelného z Radvaníc. Pri hasení požiaru pracovali hasiči z okresov Nitra, Nové Zámky, Galanta, Komárno a Trnava. Hasiči museli ratovať aj obilné silo stojace vedľa horiaceho mlyna. Pri požiari sa zranilo sedem ľudí, z nich traja boli hospitalizovaní v nemocnici. V budove mlyna našlo svoju smrť osem osôb: Peter Krajčovič z Kostolného Seku, Lýdia Melišková zo Šurian, Rozália Holková z Vlkasu, Mária Mojcherová zo Šurian, Ružena Lakatošová z Komjatíc, Rudolf Sládeček z Veľkého Kýru, Mária Mrváňová z Hulu a Emília Ottová zo Šurian.

Ťažký pracovný úraz utrpel aj Igor Kozár z Bánova, ktorý bol asistentom hlavného mlynára a v podniku pracoval 1 rok a 7 mesiacov. Ďalších 6 osôb utrpelo pracovné úrazy: Dana Radecká, Jozefa Jakubeková, Jaroslava Baťašová, Mária Lukáčová, Oľga Katonajová a Anna Koláriková. Mimoriadnu odvahu a duchaprítomnosť prejavil elektrikár Jozef Urban, ktorý s obrovským nasadením zachránil životy deviatich žien z baliarne.

Zástupkyňa primátora Miroslava Zahoráková spolu s predstaviteľmi mesta Šurian, poslancami mestského zastupiteľstva Alžbetou Danielovou, Róbertom Polákom, Marcelom Rosinom a Miroslavom Žvachom položili veniec a zapálili sviečky k pamätníku obetí. K pietnemu aktu sa pridali aj ostatní zúčastnení.

Foto: R.Kozlíková
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Zber komunálneho a separovaného odpadu od 1.1.2024

Informácia pre občanov o zmene zberu komunálneho a separovaného odpadu v meste Šurany

Rýchle oznamy

wdt_ID Pridané Oznam

Zoznam daňových dlžníkov

Prístroj na záchranu ľudského života

Bezplatné poradensko-psychologické služby

Pomoc obetiam trestných činov

Ukrajina - informácie

Účasť mesta Šurany na projekte SAPIENTIA VERO HONOREM

Odkaz primátorovi

Vedeli ste, že cez novú webovú stránku môžete poslať podnet, otázku či odkaz priamo primátorovi mesta ? Využite priamu komunikáciu s mestom. Môžete poslať správu priamo z webu cez náš kontaktný formulár.

Virtuálne prehliadky v Google mapách

Prebytky občanov miest a obcí Slovenska

Archív videí zo zasadnutí MsZ