Úspešný výtvarník zo Šurian

Farby tohto sveta – taká bola hlavná téma 27. ročníka súťažnej prehliadky výtvarných prác ľudí s mentálnym postihnutím, ktorej oceňovanie najkrajších prác sa uskutočnilo 23. októbra 2023 v Regionálnom osvetovom stredisku /ROS/ v Nových Zámkoch. Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR /ZPMP/ je vyhlasovateľom tejto súťaže už takmer tridsať rokov. Témy sa pre jednotlivé ročníky menia a oceňujú sa práce vo viacerých  kategóriách. V roku 2023  sa do súťaže zapojilo 55 zariadení z celého Slovenska a porota hodnotila viac ako 300  výtvarných prác.

Farby a práca s nimi sú obľúbenou činnosťou aj Martina Hučku, ktorého výtvory boli súčasťou Výtvarného  salóna v Nových Zámkoch. Odbornej porote sa  práce 24-ročného  Šuranca tak páčili, že mu udelili cenu Grand Prix za koláž s názvom  Emócia. Martin je nekomunikujúci autista, ktorý svoje pocity vyjadruje prostredníctvom umenia a farieb. Ak si vyberá pestré a žiarivé farby,  rodina a okolie vie, že sa teší  a je spokojný. Ak začnú prevažovať  tmavé, pochmúrne tóny, niečo nie je v poriadku. Martin vyjadruje tak svoj smútok. Toto je jeho spôsob komunikácie, ktorý mu priniesol úspech.

Regionálne osvetové stredisko  v Nových Zámkoch je v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja, na otvorení a na oceňovaní  bol prítomný aj poslanec NSK a primátor mesta Šurany, Mgr. Marcel Filaga. Bol hrdý a potešený tým, že práve Šuranec získal takéto významné ocenenie.    Výstava je inštalovaná v priestoroch ROS v Nových Zámkoch, kde si ju návštevníci môžu pozrieť v pracovných dňoch od 8,00 – 16,00 hod do 8. novembra 2023.

JK

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Zber komunálneho a separovaného odpadu od 1.1.2024

Informácia pre občanov o zmene zberu komunálneho a separovaného odpadu v meste Šurany

Rýchle oznamy

wdt_ID Pridané Oznam

Zoznam daňových dlžníkov

Prístroj na záchranu ľudského života

Bezplatné poradensko-psychologické služby

Pomoc obetiam trestných činov

Ukrajina - informácie

Účasť mesta Šurany na projekte SAPIENTIA VERO HONOREM

Odkaz primátorovi

Vedeli ste, že cez novú webovú stránku môžete poslať podnet, otázku či odkaz priamo primátorovi mesta ? Využite priamu komunikáciu s mestom. Môžete poslať správu priamo z webu cez náš kontaktný formulár.

Virtuálne prehliadky v Google mapách

Prebytky občanov miest a obcí Slovenska

Archív videí zo zasadnutí MsZ