Noc literatúry v Šuranoch

Projekt Noc literatúry sa realizuje  na Slovensku už  14 rokov. V roku 2022 sa do neho zapojila aj Mestská knižnica M.Marunáka Šurany.  Pracovníčky pripravili pre jej účastníkov stretnutia so zaujímavými osobnosťami, ktoré sa venujú literárnej tvorbe.

Prvým hosťom Noci bola autorka kníh pre deti, Elena Schronerová, ktorá pracuje ako učiteľka v materskej škôlke a je rodáčkou aj žije v Šuranoch. Jej tvorba vznikala postupne, zo začiatku to boli básničky pre potreby detí na vystúpenia, na motiváciu k pracovným činnostiam detí , ale aj preto, aby si deti obľúbili určité jedlá. Jej knihy Kamarátka básnička a S veršíkmi na dlani sú stále obľúbené nielen u detí. V súčasnosti autorka venuje viac času  výrobe rôznych dekoratívnych predmetov, ale na poéziu nezanevrela a  príležitostne sa jej venuje.

Druhým hosťom bola autorka, ktorá sa venuje literárnej tvorbe viacerých oblastí – biografii, poviedkovej tvorbe a faktografii, pani  Paula Rácková, bývalá pani učiteľka. Prítomným prezradila, že svoju prvú básničku napísala v šiestej triede, sama ju však neinterpretovala. Je autorku životopisného príbehu slovenskej lekárky a misionárky Slovenská mučeníčka: Veronika Theresia Rácková. Bola žiačkou pani Ráckovej a jej prácu sledovala s obdivom. Pre autorské čítanie si vybrala vtipnú poviedku z jej knihy Viki, dievča ako ty. Príbeh o “čítajúcej” koze mal u publika veľký úspech.

Históriu viacerých obcí Šurian a dejinám vôbec sa venuje a venoval ďalší hosť Noci – Karol Kolečáni. Jeho rozsiahle publikácie, ktoré zaznamenávajú vývoj  mestských častí  Kostolný Sek: 1221 – 1945 a Malý Várad dnešný Nitriansky Hrádok, svedčia o jeho bádateľskej práci a trpezlivosti, ktorá je potrebná na takúto prácu. Zábavný príbeh kufra, ktorý súvisí s jeho ostatnou knihou venovanou kostolnoseckému futbalu pobavil všetkých. Obdiv publika si získal aj jeho jazykové znalosti, minimálne znalosť latinčiny, ktorá je dnes veľmi vzácna.

Záver šurianskej Noci literatúry patril najplodnejšiemu literárnemu hosťovi, Miroslavovi Eliášovi, autorovi takmer 20 publikácií. Podstatná časť jeho rozprávania bola venovaná šurianskemu  cukrovaru, o ktorom napísal rozsiahlu publikáciu. Práve cukor a cukrovar bol témou aj iných kníh, ktoré sú pre šuriansku verejnosť stále pútavé aj svojou blízkosťou. Ostatnou a tiež zatiaľ najrozsiahlejšou publikáciou Miroslava Eliáša je kniha  Sklabiňa. Je to krásna publikácie doplnená malým bedekerom. Na celková záver podujatia si posledný hosť pripravil  aj malé prekvapenie – priniesol ukázať vzácnu historickú publikáciu zo 17. storočia venovanú kráľovským korunám, za čo si vyslúžil veľký potlesk.

Projekt Noc literatúry sa verejnosti páčila a už sa tešia na tú budúcoročnú.

JK

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Rekonštrukcia v budove MsÚ Šurany

Zber komunálneho a separovaného odpadu od 1.1.2024

Informácia pre občanov o zmene zberu komunálneho a separovaného odpadu v meste Šurany

Rýchle oznamy

wdt_ID Pridané Oznam

Zoznam daňových dlžníkov

Prístroj na záchranu ľudského života

Bezplatné poradensko-psychologické služby

Pomoc obetiam trestných činov

Ukrajina - informácie

Účasť mesta Šurany na projekte SAPIENTIA VERO HONOREM

Odkaz primátorovi

Vedeli ste, že cez novú webovú stránku môžete poslať podnet, otázku či odkaz priamo primátorovi mesta ? Využite priamu komunikáciu s mestom. Môžete poslať správu priamo z webu cez náš kontaktný formulár.

Virtuálne prehliadky v Google mapách

Prebytky občanov miest a obcí Slovenska

Archív videí zo zasadnutí MsZ