Pietna spomienka k 30. výročiu tragickej nehody – výbuch obilného mlyna v šurianskom cukrovare

21. februára si mesto Šurany pripomenulo pietnym aktom tragickú nehodu z roku 1989 – výbuch obilného mlyna v šurianskom cukrovare. Predstavitelia mesta Šurany , členovia rodín pozostalých, bývalí zamestnanci, ako i žiaci stredných škôl sa zišli na mieste nehody . aby si pri pamätníku obetí nešťastnej udalosti uctili ich pamiatku.

RNDr. Miroslav Eliáš vo svojom príhovore okrem iného uviedol: „Počas celej svojej existencie bol cukrovar miestom mnohých tragických nehôd a nešťastí, aj so smrteľnými následkami. Najhroznejšou udalosťou bol výbuch cukrovarského mlyna v roku 1989.Tá šedobiela prášková zmes bola pred výbuchom superkvalitná preslávená šurianska múka. Toľko úvodné slová redaktora Libora Ševčíka v článku v novinách Mladá fronta z 11. marca 1989. V tých dňoch československé média prinášali desiatky správ o strašnom výbuchu a nešťastí v šurianskom mlyne. Čo sa vlastne stalo? Príčinou výbuchu na treťom poschodí mlyna bola sústredená zmes múčneho alebo obilného prachu, ktorý s optimálnou zmesou kyslíka je výbušný a horľavý. Príčiny výbuchu skúmala a vyšetrovala osobitná komisia, ale aj experti, prizvaní boli odborníci na výbušnosť z Výskumného ústavu uhelného z Radvaníc. Pri hasení požiaru pracovali hasiči z okresov Nitra, Nové Zámky, Galanta, Komárno a Trnava. Hasiči museli ratovať aj obilné silo stojace vedľa horiaceho mlyna. Pri požiari bolo sedem ľudí zranených, z nich traja boli hospitalizovaní v nemocnici. V budove mlyna našlo svoju smrť osem ľudí:
Peter Krajčovič z Kostolného Seku
Lýdia Melišková zo Šurian
Rozália Holková z Vlkasu
Mária Mojcherová zo Šurian
Ružena Lakatošová z Komjatíc
Rudolf Sládeček z Veľkého Kýru
Mária Mrváňová z Hulu
Emília Ottová zo Šurian

Ťažký pracovný úraz utrpel aj Ing. Igor Kozár z Bánova, ktorý pracoval ako asistent hlavného mlynára a v podniku pracoval 1 rok a 7 mesiacov. Ďalších 6 osôb utrpelo pracovné úrazy: Dana Radecká, Jozefa Jakubeková, Jaroslava Baťašová, Mária Lukáčová, Oľga Katonajová, Anna Koláriková. Mimoriadnou odvahou a duchaprítomnosťou zachránil elektrikár Jozef Urban deväť žien z baliarne…“

Po príhovore  RNDr. Miroslava Eliáša, riaditeľa MsKS  a básni v podaní Eriky Sekanovej  sa k pietnemu aktu kladenia vencov predstaviteľmi mesta, pridali   i ostatní zúčastnení položením kvetov a zapálení sviečok.

MsKS

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Zber komunálneho a separovaného odpadu od 1.1.2024

Informácia pre občanov o zmene zberu komunálneho a separovaného odpadu v meste Šurany

Rýchle oznamy

wdt_ID Pridané Oznam

Zoznam daňových dlžníkov

Prístroj na záchranu ľudského života

Bezplatné poradensko-psychologické služby

Pomoc obetiam trestných činov

Ukrajina - informácie

Účasť mesta Šurany na projekte SAPIENTIA VERO HONOREM

Odkaz primátorovi

Vedeli ste, že cez novú webovú stránku môžete poslať podnet, otázku či odkaz priamo primátorovi mesta ? Využite priamu komunikáciu s mestom. Môžete poslať správu priamo z webu cez náš kontaktný formulár.

Virtuálne prehliadky v Google mapách

Prebytky občanov miest a obcí Slovenska

Archív videí zo zasadnutí MsZ