Jedinečný Deň medu a medoviny
Kto chce byť včelárom?
„Keď som sa opýtal, kto chce byť včelárom, takmer všetky ruky išli hore. Výroba sviečok z včelích plátov deti naozaj zaujala. A to je dobre, o budúcnosť včeličiek a medu treba mať postarané,“ prehodil pre mestské noviny Dobrý deň, Šurany Peter Ostrožlík z Regionálnej organizácie Slovenského zväzu včelárov s centrálou v Šuranoch. V piatok 17. októbra 2025 mal od rána plné ruky práce. V šurianskej spoločenskej hale sa konal Deň medu a medoviny a jeho pracovný stôl bol neustále v hľadáčiku malých návštevníkov. S viditeľným zaujatím sledovali, ako Peter prehnal vosk cez valce a z plátu začal vznikať 3D vzor. Zo zvalcovanej takzvanej medzistienky si deti šúľali sviečky, nezabudli ani na knôt a svoj výrobok si hrdo odnášali so sebou. Zastavili sa tu škôlkari a školáci zo šurianskych MŠ a ZŠ, nechýbali ani malí Komjatičania, Trávničania a deti z ďalších obcí širšieho regiónu. Veď k šurianskej centrále gravitujú včelári z 18 obcí, organizácia má 200 členov. Ku cti a chvále organizátorov aktuálneho Dňa medu a medoviny slúži fakt, že toto podujatie je v slovenských podmienkach prvé svojho druhu. „Jeho jedinečnosť spočíva práve v zapojení detí od najmenších po väčšie do tejto skvelej atmosféry, ktorej sa musia nadýchnuť a ochutnať ju. Je to šurianska špecialita a dúfam, že sa ujme aj inde,“ povedal hosť podujatia Peter Rapčík, člen výboru sekcie vedúcich včelárskych krúžkov v SR.
Deti si medový deň skutočne užívali. Maľovali medovníčky, vyskúšali si tradičné aj súčasné nástroje na výrobu medu a nadšene ochutnávali vzorky medíkov, za ktoré hlasovali v ankete. Nemalý roj záujemcov obstal Samuela Šmondrka s veľkým voľakedajším úľom, ďalší obdivovali pracovný ruch živých včielok, ktoré hrdo vystavoval Marko Nemeš, študent šurianskej SOŠ technickej. Do včelárskeho krúžku chodil už od 6. triedy. Včelie štípance už takmer necíti s výnimkou členka, kde to vraj bolí najviac. Mimochodom, pracovný deň medonosnej včely trvá deväť hodín.
Počas Dňa medu a medoviny dal o sebe vedieť aj včelársky krúžok pri SOŠ gastronómie a služieb v Šuranoch, na podujatí hosťovali tiež mladí včelári zo SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku z Levíc. Podvečerný program vyplnili odborné prednášky k ekologickému chovu včiel a získavaniu pergy.
(op)
Zber komunálneho a separovaného odpadu
Rýchle oznamy
| wdt_ID | Pridané | Oznam |
|---|