Verejné zhromaždenie k pripravovanej výstavbe baterkárne v Šuranoch

Z iniciatívy mesta Šurany sa v stredu 4. septembra podvečer konalo v spoločenskej hale verejné zhromaždenie k pripravovanému projektu gigafabriky na výrobu batérií do elektromobilov.  Za samosprávu sa ho zúčastnili primátor Šurian Marcel Filaga, jeho zástupkyňa Miroslava Zahoráková, poslanci Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja a poslanci Mestského zastupiteľstva v Šuranoch. Za spoločnosť MH Invest s.r.o., ktorá v projekte zastupuje štát, boli prítomní konateľ Adrián Jenčo, projektový manažér Roman Vígh a riaditeľ projektovej kancelárie Ondrej Turza. Investora zastupovali najvyšší predstavitelia: predseda predstavenstva spoločnosti Gotion InoBat Batteries (GIB) Steven Cai a konateľ GIB Marián Boček, Za spoločnosť GIB Energy X Slovakia s.r. o. boli pripravení informovať a odpovedať na otázky výkonný riaditeľ Pavol Krokoš. senior projektový manažér Shu Jian, manažérka ľudských zdrojov  Michaela Andelová a projektový inžinier Richard Takáč. Hosťom stretnutia bol aj konateľ spoločnosti Ekoconsult enviro, a.,s. Vladimír Žubor.

Základným podnetom pre organizáciu verejného zhromaždenia bola skutočnosť, že občania nevyhnutne potrebujú informácie od predstaviteľov štátnej spoločnosti aj zástupcov firmy, ktorá by mala fabriku stavať a prevádzkovať. Predpokladalo sa, že tieto informácie budú vypočuté. K tomu však viac menej neprišlo, pretože tí účastníci stretnutia, ktorí sú proti výstavbe baterkárne, prerušovali vystúpenia hostí od začiatku nesúhlasným skandovaním. Informácií sa tak nedočkali ani tí z prítomných, ktorí prišli na stretnutie nájsť odpovede na svoje otázky.

Ako pre médiá uviedol konateľ spoločnosti MH Invest Adrián Jenčo, v procese prípravy celého projektu zatiaľ prebehlo iba prvotné posudzovanie vplyvov na životné prostredie. “Ide o takzvanú ‘malú’ EIA, ktorá sa zaoberala dopravou v okolí závodu, prípadným hlukom a ďalšími aspektmi, nie však samotnou technológiou. Tá je účinná, ale občania sa ešte môžu voči nej odvolať. Dôležitá však bude tá ‘veľká’ EIA, keď sa už bude hovoriť o technológii v továrni. Bude nasledovať povinné zisťovanie aj s povinnými verejnými zhromaždeniami všetkých dotknutých obcí. Tam sa už bude detailne skúmať aj technológia závodu a jej dosah na životné prostredie. Ale toto všetko ešte bude len nasledovať,” vysvetlil Adrián Jenčo.

                                                                                                                            (op)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Zber komunálneho a separovaného odpadu od 1.1.2024

Informácia pre občanov o zmene zberu komunálneho a separovaného odpadu v meste Šurany

Rýchle oznamy

wdt_ID Pridané Oznam

Zoznam daňových dlžníkov

Prístroj na záchranu ľudského života

Bezplatné poradensko-psychologické služby

Pomoc obetiam trestných činov

Ukrajina - informácie

Účasť mesta Šurany na projekte SAPIENTIA VERO HONOREM

Odkaz primátorovi

Vedeli ste, že cez novú webovú stránku môžete poslať podnet, otázku či odkaz priamo primátorovi mesta ? Využite priamu komunikáciu s mestom. Môžete poslať správu priamo z webu cez náš kontaktný formulár.

Virtuálne prehliadky v Google mapách

Prebytky občanov miest a obcí Slovenska

Archív videí zo zasadnutí MsZ