Europoslanci ocenili zapojenie Šurian do verejnej správy EÚ

Účasť Šurian v projekte Európskej komisie „Budovanie Európy s miestnymi zastupiteľmi“ (BELC), ktorého cieľom je vybudovať sieť Európskej únie (EÚ) pozostávajúcu z miestnych volených zástupcov z rôznych členských krajín, ocenili europoslanci Ivan Štefanec a Michal Wiezik v diskusii s vedením mesta a verejnosťou  v Mestskej knižnici Michala Matunáka  v piatok 8. marca. Mestské zastupiteľstvo na svojom ostatnom rokovaní v stredu 21. februára v tejto súvislosti schválilo menovanie primátora Marcela Filagu za zástupcu mesta v projekte a za člena siete BELC. Šurany sú tak medzi prvými mestami v SR smerujúcimi k vytvoreniu skutočne európskej verejnej sféry. „Od zástupcu mesta sa očakáva pravidelné zapájanie do debát s členmi svojho volebného obvodu alebo miestnymi médiami o všeobecných iniciatívach a opatreniach EÚ,“ povedal pre mestské noviny Dobrý deň, Šurany Marcel Filaga.

 Do diskusie s poslancami Európskeho parlamentu sa aktívne zapojili študenti Obchodnej akadémie v Šuranoch. Jeden z nich sa stal aj majiteľom zaujímavého eurotrička upozorňujúceho na alarmujúci stav planéty z hľadiska najväčšej globálnej hrozby: klimatickej krízy. Publikum sa dozvedelo, že medzi ekonomickými témami, ktorým sa v europarlamente vo veľkej miere venuje Ivan Štefanec a ochranou životného prostredia, poslaneckej doméne Michala Wiezika, nie je a ani nemôže byť rozpor. Ekonomický rast predpokladá symbiózu s udržateľnosťou. Študentov oslovila aj informácia Ivana Štefanca o možnostiach stážovania v Európskom parlamente.

Hostia sa v Šuranoch zaujímali aj o súčasný stav príprav  gigatovárne na výrobu batérií do elektromobilov, ktorej výstavba by mala začať v tomto roku. Budúcu megainvestíciu označili za vysoko strategickú, so svetovými parametrami. Svoju návštevu europoslanci skončili prehliadkou mesta a priemyselného parku, ktorou ich sprevádzal primátor Marcel Filaga.

                                                                                                                               (op)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Zber komunálneho a separovaného odpadu od 1.1.2024

Informácia pre občanov o zmene zberu komunálneho a separovaného odpadu v meste Šurany

Rýchle oznamy

wdt_ID Pridané Oznam

Zoznam daňových dlžníkov

Prístroj na záchranu ľudského života

Bezplatné poradensko-psychologické služby

Pomoc obetiam trestných činov

Ukrajina - informácie

Účasť mesta Šurany na projekte SAPIENTIA VERO HONOREM

Odkaz primátorovi

Vedeli ste, že cez novú webovú stránku môžete poslať podnet, otázku či odkaz priamo primátorovi mesta ? Využite priamu komunikáciu s mestom. Môžete poslať správu priamo z webu cez náš kontaktný formulár.

Virtuálne prehliadky v Google mapách

Prebytky občanov miest a obcí Slovenska

Archív videí zo zasadnutí MsZ