Kalkýšová nedeľa v Mestskej knižnici Michala Matunáka

Tomu sa nedá povedať inak ako pôstne hody! Na perfektnom podujatí Mestskej knižnice Michala Matunáka o gastronomických pochúťkach v období pred Veľkou nocou bolo na jednom veľkom stole sústredených toľko úžasných pôstnych pokrmov, že ešte aj knihám v regáloch tiekli slinky.  A autormi tých dobrôt boli vo veľkej miere sami Šuranci, ale aj obyvatelia okolitých obcí. Koštovka naozaj nemala chybu! Vybrať sa dalo hneď z niekoľkých druhov zemiakových pagáčov, harúľ, voňali podlesníky, kapustníky. Na ochutnanie čakala krúpová kaša s cibuľou, múčna kaša aj domáce cibuľové slíže, ktoré boli pokrmom pamätníkov. Nechýbali ani pôstne polievky: šošovicová, z ovsených vločiek a už napohľad skvelo vyzeral hlivový guláš, ktorý tak aj chutil. Pôstne dezerty lákali oči aj žalúdok: koláčiky z ovsených vločiek a mlynárove pusinky sa zo stola míňali, len sa tak zaprášilo.

No hlavnou témou a čerešničkou na torte tohto užitočného podujatia boli kalkýše. Táto jedinečná a dnes už ojedinelá pôstna pochúťka s rodným listom z Požitavia sa tu objavila hneď v štyroch verziách. K dispozícii boli kalkýše z raže v kombinácii so žitom, ale aj pšenično-jačmenný. Každý si niesol svoju autorskú pečať; aj keď síce tradičný postup niekoľkodňovej prípravy tejto  zdravej pôstnej dobroty z obilných klíčkov dodržali všetci, každý z  tvorcov má svoje zaužívané rituály a zvyky.  Podľa naslovovzatej odborníčky Silvie Bilkovej zo Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Šuranoch, ktorej kalkýš so sladkou vypečenou kôrkou bol obliehaný najviac,  boli všetky výborné. Zrejme preto zostali aj v centre zaslúženej pozornosti šurianskych fajnšmekrov.  

Ako odznelo v úvodnom príhovore Jany Kurucovej,  pôstne obdobie by malo vo všeobecnosti uľahčiť nášmu žalúdku, ale aj zintenzívniť premýšľanie o tom, čo je v živote naozaj dôležité. A k tomu určite patrí  úcta k zvyklostiam našich predkov, ktorých múdrosť aj v oblasti gastronómie môže byť pre nás, súčasníkov, veľmi inšpirujúca.  

                                                                                               (op)  

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

Zber komunálneho a separovaného odpadu od 1.1.2024

Informácia pre občanov o zmene zberu komunálneho a separovaného odpadu v meste Šurany

Rýchle oznamy

wdt_ID Pridané Oznam

Zoznam daňových dlžníkov

Prístroj na záchranu ľudského života

Bezplatné poradensko-psychologické služby

Pomoc obetiam trestných činov

Ukrajina - informácie

Účasť mesta Šurany na projekte SAPIENTIA VERO HONOREM

Odkaz primátorovi

Vedeli ste, že cez novú webovú stránku môžete poslať podnet, otázku či odkaz priamo primátorovi mesta ? Využite priamu komunikáciu s mestom. Môžete poslať správu priamo z webu cez náš kontaktný formulár.

Virtuálne prehliadky v Google mapách

Prebytky občanov miest a obcí Slovenska

Archív videí zo zasadnutí MsZ